Až tri štvrtiny rodičov na Slovensku odkladajú svojim deťom peniaze. Takmer 45 percent rodičov sporí deťom od narodenia, ďalší začali so sporením neskôr. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre online investičnú platformu Portu.


„Dobrou správou je, že vo väčšine domácností na Slovensku myslia dospelí na budúcnosť detí v rodine. Odkladajú im peniaze aj v prípade, ak nevedia, na čo presne by ich mali v dospelosti použiť. Vďaka tomu im môžu uľahčiť štart do života po dosiahnutí plnoletosti, prípadne financovať štúdium,“ hovorí analytik Portu Marek Malina. Presne stanovený účel šetrenia pre deti nemá stanovených 56,6 percenta rodičov, takmer 30 percent im odkladá peniaze na osamostatnenie sa v dospelosti, necelá štvrtina na vzdelanie a 19 percent respondentov uviedlo, že cieľom je bývanie.

Najviac opýtaných (83,5 %) deťom odkladá do 60 eur mesačne. Viac ako 120 eur dokáže dieťaťu ušetriť len necelých päť percent ľudí.

Až 60 percent z ľudí, ktorí deťom nesporia vôbec, tvrdí. že to nerobia preto, lebo si to nemôžu finančne dovoliť. Takmer 10 percent nesporiacich chce, aby sa deti deti o seba postarali samé a približne päť percent ľudí je presvedčených, že ich deti takýto typ úspor nepotrebujú. Rovnaká skupina ľudí sa obáva, že by ich deti utratili nasporené peniaze na zbytočnosti.

Veľká časť ľudí odkladá peniaze pre svoje deti v banke. Až 40,9 percenta rodičov na to využíva sporiaci účet a 14,7 percenta bežný účet. Ide pritom o produkty s veľmi nízkym zhodnotením. „Práve pre ich slabý výnos sú tieto produkty na zhodnocovanie peňazí pre deti nevhodné. Mladí ľudia môžu ťažiť z dlhodobého zhodnocovania financií, na ktoré je vhodnejšie investovanie. Pretože práve dlhodobosť a pravidelnosť je najlepším zabezpečením investície pred výkyvmi finančných trhov a má najväčší potenciál zvýšiť očakávaný výnos,“ vraví M. Malina.

Väčšina rodičov sporí deťom peniaze. Najčastejšie v banke

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: