Za prvých šesť mesiacov roka 2022 si na dôchodok v druhom pilieri začalo sporiť takmer 33-tisíc sporiteľov. Do druhého piliera vstupujú najmä mladí ľudia, ktorí prichádzajú na trh práce. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) Simona Kralovičová.


Celkový prírastok sporiteľov v druhom pilieri za prvý polrok je 29 593. Počet druhopilierových sporiteľov, ktorí dovŕšia dôchodkový vek v tomto roku, je niekoľko tisíc. V nasledujúcej dekáde však dôchodkový vek podľa ADSS začne dosahovať silná populačná generácia, čo ovplyvní nielen druhý pilier, ale najmä verejné financie.

„Ak zotrváme v nastúpenom trende, v celoročnom zúčtovaní budeme atakovať hranicu 65-tisíc nových sporiteľov, čo môže radiť tento rok k tým úspešnejším. Počet nových vstupujúcich za prvý polrok je ďalším potvrdením faktu, že druhý pilier sa stal pevnou súčasťou základného dôchodkového systému,“ hodnotí prvý polrok predseda ADSS Miroslav Kotov.

Vstup do druhého piliera je možný do veku 35 rokov. Následné sporenie na dôchodok v kapitalizačnom pilieri je potom zo zákona povinné a výstup nie je možný. Celkovo si ku koncu júna v druhom pilieri sporilo 1 729 544 ľudí.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: