Od októbra ropa zdražela už o 86 percent. Jej cenu ťahá nahor nielen rastúci dopyt ale aj obmedzená produkcia.


„Zmena pomeru síl na trhu sa očakávala od zasadnutia skupiny OPEC + minulý týždeň. Analytici predpovedali, že lídri budú reagovať uvoľnením doterajších škrtov v produkcii. Na trh sa tak malo dostať až 1,5 milióna barelov novej ropy denne. Skupina však rozhodnutie prekvapivo odložila a predĺžila platnosť súčasných obmedzení. Cena ropy preto minulý týždeň vyskočila o ďalších päť percent,“ vraví komoditný analytik Saxo Bank Ole Hansen.

Následne viacero veľkých bánk zvýšilo svoju prognózu pre tretí kvartál tohto roku k úrovni 75 až 80 dolárov na barel. Dnes barel ropy stojí 69 dolárov.

„Objavili sa dokonca obavy, že tieto cenové úrovne môžu prilákať amerických ťažiarov bridlicovej ropy. Ich dodávky suroviny by zmenili pomer síl a vytlačili z trhu producentov z Blízkeho východu. Zdá sa však, že títo producenti krátkodobo uprednostnia výplaty dividend pre akcionárov, než ako by mali investovať do naštartovania produkcie. Nateraz je preto táto hrozba zažehnaná,“ vraví O. Hansen.

Nízke ceny pohonných hmôt z minulého roku máme podľa neho už za sebou. „Môžeme si preto začať zvykať na nové vyššie úrovne benzínu a nafty na čerpacích staniciach,“ dodal O. Hansen.