Šesť kategórií a 18 nominovaných projektov. Taký je výsledok rozhodovania odbornej poroty, ktorá vyberala diela do finále 20. ročníka cien za architektúru CE ZA AR 2021. Súťaž zastrešuje Slovenská komora architektov (SKA), ktorá finalistov predstavila ešte na konci júla tohto roka.

Cieľom každoročného udeľovania cien je podľa SKA ukázať kultúrnu hodnotu architektonických diel, podporovať ich autorov a prispievať k rozvoju architektúry na Slovensku. Víťazné diela súťaže CE ZA AR 2021 budú vyhlásené 7. októbra tohto roka v priamom televíznom prenose.

Do konca septembra môže tiež každý anonymne hlasovať o víťazovi ceny verejnosti priamo na webovej stránke súťaže. Cenu získa dielo s najväčším počtom hlasov získaných v tajnom hlasovaní. V ostatných kategóriách rozhoduje medzinárodná odborná porota.

Medzinárodná porota

Celkovo sa do tohtoročného výberu prihlásilo 81 projektov z celého Slovenska. Ešte pred výberom finalistov sa do užšieho výberu dostalo 30 z nich. Členovia poroty ich aj osobne navštívili. Napokon vybrali 18 diel, z ktorých sa dokonca dve dostali do dvoch rôznych kategórií.

Tohtoročných laureátov cien za architektúru budú vyberať predseda poroty Peter Moravčík (Slovensko) a porotcovia Vladimír Sitta (Česká republika), Pavol Šilla (Slovensko), Štěpán Valouch (Česká republika), Táňa Buijs-Vítková (Holandsko), Jakub Cigler (Česká republika) a Bohunka Koklesová (Slovensko),

Členovia medzinárodnej poroty sú spravidla expeti v oblasti architektúry či umenia. Ich práce alebo činnosť boli tiež viackrát ocenené doma aj v zahraničí. Niektorí z nich popri svojej hlavnej činnosti aj prednášajú na univerzitách.

Zelená pre architektúru

Usporiadatelia pre jubilejný ročník ocenenia vybrali heslo Zelená pre architektúru. Manažérka ocenenia CE ZA AR Oľga Miháliková na margo hesla povedala, že do popredia chcú dostať architektúru, ktorá je šetrná k prírode v časoch klimatickej krízy. Porota si tento aspekt všímala na väčšine nominovaných diel.

Všetky finálne projekty sú zároveň rozdelené do šiestich kategórií. Tvoria ich rodinné domy, bytové domy, fenomény architektúry, interiér, exteriér či občianske a priemyselné budovy. O cenu v rámci rodinných domov bojujú štyri projekty a dva pri bytových domoch. Medzi občianske a priemyselné budovy sa ich dostalo päť.

O tohtoročný titul fenomén architektúry súťažia štyri diela, z toho dva sú nominované aj v kategóriách rodinné domy a občianske a priemyselné budovy. V rámci ceny za najlepší interiér bude porota vyberať z troch projektov. V kategórii exteriér súťažia len dva diela, obe sú v Bratislave.

Nominácie CE ZA AR 2021

Pozrite si nominované diela na ceny CE ZA AR 2021 aj s ich popisom. Diela nájdete po kliknutí na odkazy jednotlivých kategórií.