Tri mesiace stačili na to, aby sa priemerné ceny nehnuteľní na Slovensku zvýšili o 6,4 percenta. V druhom štvrťroku tohto roka sa priemerná cena nehnuteľností určených na bývanie vyšplhala až na 2 052 eur za jeden meter štvorcový. Prvýkrát sa tak priemerné ceny prehupli cez hranicu 2 000 eur. Medziročne pritom ceny bytov a domov vzrástli až o 18,6 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

Aj naďalej sú drahšie byty ako domy. Kým pri bytoch priemerná cena dosahuje 2 298 eur, pri domoch je to 1 559 eur za jeden meter štvorcový. Ale ceny domov v poslednom období rastú rýchlejšie. Uzatvorenie ekonomiky a práca z domu totiž mnohých ľudí prinútilo vymeniť byt za väčší dom.

Záujemcovia o nové bývanie si musia v porovnaní so situáciou spred pár mesiacmi pripraviť na kúpu nehnuteľnosti tisíce eur navyše. Napríklad priemerná cena bytu s rozlohou 80 štvorcových bytov v druhom štvrťroku dosahovala 183 840 eur. Za tri mesiace sa tak jeho cena zvýšila o 9 520 eur. V porovnaní s druhým štvrťrokom minulého roku priemerná cena tohto bytu stúpla o 21 920 eur.

Ceny bytov rástli najmä v Bratislave

Aj keď percentuálne sa najviac ceny bytov zvýšili v Banskobystrickom kraji, k celkovému nárastu najviac prispel Bratislavský kraj, keďže do štatisticky vstupuje s najvyššou váhou. V Bratislave priemerná cena nehnuteľností dosiahla 2 787 eur za meter štvorcový, čo predstavuje medziročný nárast o 22,6 percenta. Vo všetkých krajoch už priemerné ceny prekračujú 1 000 eur za meter štvorcový.

Priemerné ceny nehnuteľností na bývanie

KrajPriemerná cena za 1 m2 v €
Slovensko2 052
Bratislavský kraj2 787
Trnavský kraj1 285
Nitriansky kraj1 053
Trenčiansky kraj1 199
Žilinský kraj1 451
Banskobystrický kraj1 145
Košický kraj1 434
Prešovský kraj1 323
Zdroj: NBS

Po Bratislave sú najdrahšie nehnuteľnosti v Žilinskom kraji, za ktorý nasleduje Košický kraj. Priemerné ceny sú pritom v Bratislave o 1 336 eur za jeden meter štvorcový vyššie ako v druhej v Žiline. Najlacnejšie nehnuteľnosti s Nitrianskom kraji, kde ich predajcovia v druhom štvrťroku ponúkali za priemernú cenu 1 053 eur.

Ceny bytov a domov pritom rastú výrazne rýchlejšie ako platy. Štatistický úrad SR naposledy zverejnili údaje o priemerných mzdách sa prvý štvrťrok, kedy medziročne platy vzrástli o 3,5 percenta. „V súvislosti s oživením ekonomiky v druhom štvrťroku 2021 očakávame rýchlejší rast miezd, ktorý však len čiastočne vykompenzuje nárast cien nehnuteľností. Dostupnosť bývania sa vo väčšine krajov preto zhorší menej ako by naznačoval samotný rast cien,“ uviedli analytici NBS.

Hrozí realitná bublina?

Podľa údajov NBS so zvyšujúcimi sa cenami nehnuteľností rastie aj hodnota kompozitného indexu. Ten porovnáva vývoj cien nehnuteľností s vývojom ich základných teoretických fundamentov. Vďaka tomu NBS zisťuje, aký vplyv majú ceny nehnuteľností na finančnú a ekonomickú stabilitu. Aktuálne sa hodnota kompozitného indexu blíži k hranici, kedy bude hroziť vysoké riziko. To znamená, že ak by ceny bytov ešte rástli, môže nám hroziť realitná bublina.

Ceny bytov sa derú nahor. Realitná bublina je na dosah

„Súčasná úroveň kompozitného indexu indikuje existujúce riziko cenovej korekcie, zatiaľ však nie vysoké,“ tvrdia analytici NBS v správe o vývoji cien. Do pásma vysokého rizika korekcie sa kompozitný index dostal naposledy v roku 2008. Ceny nehnuteľností vtedy dosahovali 1 549 eur za meter štvorcový. V nasledujúcich rokoch klesli až na 1 219 eur.

Po dlhšom čase zdraželi aj nájmy

Uvoľňovanie protipandemických opatrení sa ukázalo aj na raste nájmov. Tie v druhom štvrťroku medzikvartálne vzrástli priemerne o 5,5 percenta. Medziročne pritom ešte nájomné kleslo o päť percent. Prepad cien nájomného bývania sa však spomaľuje. Napríklad v poslednom kvartáli minulého roku nájomné medziročne zlacnelo až o 17 percent.

Napriek rastúcim cenám nehnuteľností údaje Európskej centrálnej banky ukazujú, že v prvých dvoch mesiacoch druhého štvrťroku výrazne rástlo úverovanie. V máji bol čistý prírastok úverov dokonca najvyšší od roku 2006, kedy sa začalo so sledovaním týchto údajov.

Záujem o úvery zvyšujú aj nízke úrokové sadzby. Banky v júni dávali nové hypotekárny úvery s priemernou úrokovou sadzbou 0,89 percenta, čo je predstavuje najnižší úrok v histórii. Pod hranicou jedného percenta sa priemerné úroky držia už od novembra minulého roku. Lacné hypotéky tak môžu ceny bytov vyhnať ešte vyššie.