Bývanie na Slovensku sa vlani stalo nedostupnejšie. Aj keď priemerné platy na Slovensku minulý rok vzrástli o 3,8 percenta na 1 133 eur, nehnuteľnosti zdraželi ešte viac. Ich priemerné ceny sa zvýšili o 11,9 percenta.

V roku 2019 stačilo na kúpu bytu s rozlohou 80 štvorcových metrov 115 priemerných platov. Vlani by sme na kúpu rovnakého bytu potrebovali už priemerný plat za viac ako 124 mesiacov. Napriek tomu je bývanie stále dostupnejšie ako pred finančnou krízou. V roku 2008 priemerný plat na Slovensku dosahoval 723 eur. Naproti tomu priemerná cena za jeden štvorcový meter nehnuteľností na bývanie bola 1 511 eur. To znamená, že na kúpu bytu s výmerou 80 štvorcových metrov sme vtedy potrebovali až 167 platov.

V roku 2008 navyše priemerné úrokové sadzby z hypotekárnych úverov boli nad hranicou šiestich percent. V súčasnosti je priemerný úrok zo všetkých splácaných úverov 1,24 percenta. Vďaka tomu splátka hypotéky pohltí menšiu časť platu ako v minulosti napriek tomu, že byty sú výrazne drahšie.

Bratislava: najvyššie platy a drahé nehnuteľnosti

Aj keď sú v Bratislavskom kraji najvyššie platy, nedokážu vykompenzovať vysoké ceny nehnuteľností. Kým priemerný plat tu vlani dosahoval 1 412 eur, za jeden štvorcový meter nehnuteľností Bratislavčania platili priemerne 2 333 eur. Na kúpu 80-metrového preto potrebovali 132 priemerných platov.

Viac ako sto platov na kúpu takéhoto bytu bolo treba vynaložiť aj v Žilinskom, Košickom a Prešovskom kraji. Naopak obyvateľom Nitrianskeho, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja minulý rok stačilo odložiť približne 80 priemerných platov.

Obyvateľov Bratislavského kraja pri kúpe bytu najviac zo všetkých krajov obmedzujú aj pravidlá Národnej banky Slovenska, ktoré určujú, koľko peňazí môže banka klientovi požičať. V súčasnosti platí, že celková zadlženosť žiadateľa o úver nesmie presiahnuť 8-násobok jeho ročného čistého platu. Časť žiadateľov môže pritom dostať výnimku a požičať si viac.

Byt na hypotéku

V Bratislavskom kraji si človek s priemerným zárobkom môže požičať najviac 101 794 eur. Ak si požičia 80 percent hodnoty nehnuteľnosti, môže si kúpiť byt v hodnote 127 242 eur. Za túto sumu mu pritom v Bratislave vyjde byt s výmerou 54,5 štvorcového metra.

Naproti tomu v Trenčianskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji stačí tamojší priemerný plat na získanie 80-percentnej hypotéky, za ktorú si môžeme dovoliť kúpiť byt s rozlohou vyše 90 štvorcových metrov.