Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) a komunálne voľby 2022 sa budú konať naraz v sobotu 29. októbra tohto roka. Na pondelkovej (6. jún) tlačovej konferencii to oznámil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Už tradične by mali prebiehať od 7. do 20. hodiny.

Cieľom stanovenia spoločného termínu je praktickosť pre voličov, ale zrejme aj nižšie výdavky na usporiadanie dvoch samostatných volieb v jednom roku.

Voľby do VÚC a komunálne voľby 2022

Ľudia si budú naraz voliť starostov, primátorov, mestských poslancov či poslancov do obecných zastupiteľstiev, zástupcov mestských častí v Bratislave a Košiciach, ale aj županov a poslancov krajských zastupiteľstiev.


Volebné obdobie starostov či primátorov sa končí uplynutím štyroch rokov. Pri županoch a poslancoch krajských zastupiteľstiev sa volí každých päť rokov.

Dátum volieb do samosprávy sa podľa slovenskej legislatívy vyhlasuje najneskôr 90 dní pred ich konaním. Rezort vnútra pritom ešte nedávno navrhoval, aby sa voľby do VÚC a komunálne voľby 2022 konali skôr.

Voľby do vyšších územných celkov a komunálne voľby 2022 budú jednokolové. V rámci komunálnych volieb je to bežné, pri voľbe župana to bude len druhýkrát od ich konania. Inými slovami, víťazom volieb bude kandidát s najvyšším počtom hlasov. Pri poslancoch platí rovnaké pravidlo.

Ak by boli výsledky nerozhodné, budú sa voľby konať znova. Vtedy ich musí opäť vyhlásiť predseda parlamentu do 14 dní od uverejnenia výsledkov.

Komunálne voľby 2022
Voľby do VÚC a komunálne voľby 2022 sa budú konať naraz. (Ilustračné foto: Freepik)

Rovnaký scenár nastáva aj v prípade, že sa v niektorej obci z akýchkoľvek dôvodov nevykonali voľby, ústavný súd ich vyhlási za neplatné, prípadne sa uprázdnil mandát v zastupiteľstve a na toto miesto nie je náhradník.

Voľby do VÚC a komunálne voľby 2022 by mali prebiehať tak, že volič dostane štyri hlasovacie hárky, pričom na jednom z nich bude hlasovať za starostu či primátora, na ďalšom si zase bude vyberať obecných či mestských poslancov.

Ďalší bude pre voľbu poslancov do zastupiteľstva samosprávnych krajov a jeden pre voľby predsedu samosprávneho kraja, respektíve župana.

Kto môže voliť a kto kandidovať

Právo voliť do orgánov samosprávy obce má slovenský občan či cudzinec, ktorý má trvalý pobyt v obci a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku. Občania môžu vo voľbách aj kandidovať. Kandidát na starostu obce či primátora mesta musí mať trvalý pobyt v obci a minimálne 25 rokov. Kandidát na poslanca obecného zastupiteľstva musí mať tiež trvalý pobyt v obci a minimálne 18 rokov.

Do orgánov samosprávnych krajov môže voliť tiež slovenský občan či cudzinec, ktorý má trvalý pobyt v obci alebo vo vojenskom obvode, ktoré patria do územia daného samosprávneho kraja. Musí mať aspoň 18 rokov. Za poslanca samosprávneho kraja môže kandidovať každý, kto spĺňa podmienky na právo voliť do orgánov VÚC. To isté platí pri županovi, kandidát však musí mať aspoň 25 rokov.

Komunálne voľby sa naposledy konali 10. novembra 2018 a voľby do VÚC zase 4. novembra 2017. Volebná účasť pri voľbe starostov a primátorov dosiahla hodnotu 48,67 percenta. Volieb do orgánov samosprávnych krajov sa zase zúčastnilo 29,95 percenta oprávnených voličov.

Kandidáti na primátora, ktorí zvíťazili v roku 2018

MestoVíťaz volieb (primátor)
BratislavaMatúš Vallo (36,5 %)
TrnavaPeter Bročka (62,8 %)
TrenčínRichard Rybníček (72,4 %)
NitraMarek Hattas (42,3 %)
ŽilinaPeter Fiabáne (48,1 %)
Banská BystricaJán Nosko (75,2 %)
PrešovAndrea Turčanová (45,7 %)
KošiceJaroslav Polaček (43,3 %)
Zdroj: ŠÚ SR

Najvyššia účasť v rámci komunálnych volieb bola v Prešovskom kraji (53,18 %), najnižšia v Bratislavskom (43,74 %). Spolu sa voľby konali v 2 919 obciach a celkovo bol starosta zvolený v 2 904 obciach, zastupiteľstvo v 2 895 obciach.

Najvyššia účasť v rámci volieb do orgánov samosprávnych krajov bola v Banskobystrickom kraji (40,29 %), najnižšia v Trnavskom (24,74 %). Vo voľbách kandidovalo celkom 92 kandidátov na župana. Za poslancov kandidovalo 2 901 ľudí.

Kandidáti na župana, ktorí zvíťazili v roku 2017

VÚCVíťaz volieb (župan)
Bratislavský krajJuraj Droba (20,4 %)
Trnavský krajJozef Viskupič (42,9 %)
Trenčiansky krajJaroslav Baška (50 %)
Nitriansky krajMilan Belica (34,1 %)
Žilinský krajErika Jurinová (43,7 %)
Banskobystrický krajJán Lunter (48,5 %)
Prešovský krajMilan Majerský (40,4 %)
Košický krajRastislav Trnka (37,8 %)
Zdroj: ŠÚ SR