Medzinárodná agentúra FitchRatings potvrdila hodnotenie Slovenska na úrovni „A“ s negatívnym výhľadom. Informovalo o tom ministerstvo financií.


Podľa ministerstva investori oceňujú „dôveryhodný makroekonomický rámec, konkurencieschopný export aj stabilné priame zahraničné investície.“ Negatívny výhľad je zase spôsobený pretrvávajúcou neistotou ekonomických dopadov vojny na Ukrajine a z nej vyplývajúcej energetickej krízy či nejasnou politickou situáciou po predčasných parlamentných voľbách.

Agentúra pozitívne hodnotí reformu dôchodkového systému. Tá pomôže znížiť dlhodobé tlaky súvisiace so starnutím obyvateľstva. Analytici agentúry takisto očakávajú, že v strednodobom horizonte súkromná spotreba opäť nadobudne dynamiku, pomôže jej pri tom stabilný trh práce a nižšia inflácia. To by podľa agentúry, spolu s predpokladaným oživením zahraničného dopytu, malo pomôcť zvýšiť ekonomický rast nad dve percentá.

„Som rád, že nezávislá ratingová agentúra vysoko pozitívne hodnotí bonitu Slovenska a kvalitu spravovania našich verejných financií,“ povedal štátny tajomník Ministerstva financií SR Marcel Klimek. „Je to značka kvality, ocenenie práce ministerstva financií, a tiež certifikovaná expertná odpoveď na niektoré hlasy vo verejnej diskusii, ktoré stav verejných financií spochybňujú. O to viac, že ide o vysvedčenie, ktoré dostávame v mimoriadne náročných časoch vojny na Ukrajine a v nerovnom boji s jej dopadmi v podobe energetickej krízy a dvojcifernej inflácie,“ dodal.

Výhľad by sa mohol zmeniť na stabilný za predpokladu, ak by sa Slovensku podarilo znížiť závislosť od ruského plynu a diverzifikovať energetické zdroje.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: