Ešte v tomto roku sa možno zavedie pravidlo, že obchody v nedeľu budú zatvorené. Vyplýva to z dvoch poslaneckých návrhov novely Zákonníka práce, ktoré sú v parlamente. Ak by sa obchody v nedeľu naozaj zatvorili, podľa Národnej banky Slovenska (NBS) to znamená, že nedeľným predavačom by klesol príjem o desať percent a niektorí by stratili zamestnanie. Príjem by sa im znížil najmä kvôli strate nedeľných príplatkov.


„Časť vypadnutého zárobku s príplatkami by však zamestnanci mohli kompenzovať prácou v sobotu, alebo v iných neštandardných pracovných dobách. Menej šťastne by dopadli nedeľní predavači, ktorí by prišli o prácu, spomínaná analýza počíta so zánikom 1 700 takýchto pracovných miest. V súčasnej situácií previsu voľných pracovných miest však možno predpokladať, že by si takto uvoľnená pracovná sila dokázala relatívne rýchlo nájsť alternatívne zamestnanie,“ tvrdí NBS.

Predavači v maloobchode, ktorí zvyknú stáť za pultmi aj v nedeľu, pritom tvoria iba 13 percent všetkých nedeľných pracovníkov. Ďalšími významnými zamestnávateľmi nedeľnej pracovnej sily sú napríklad priemysel, zdravotníctvo, doprava a ďalšie. S nedeľnou prácou sa najčastejšie stretávajú zamestnanci v ubytovaní a stravovaní. Väčšiny nedeľných pracovníkov by sa tak zákaz nedeľného predaja netýkal.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: