Ešte v tomto roku sa možno zavedie pravidlo, že obchody v nedeľu budú zatvorené. Vyplýva to z dvoch poslaneckých návrhov novely Zákonníka práce, ktoré sú v parlamente. Zatiaľ ešte čakajú na prvé čítanie. V oboch prípadoch za nimi stoja poslanci z hnutia OĽaNO. Kým jeden z návrhov by obchody v nedeľu zatvoril úplne, ten druhý počíta s nastavením určitých výnimočných dní v roku, kedy by boli otvorené.

Poslanci sa v odôvodnení návrhov opierajú najmä o zdravie zamestnancov či zosúlaďovanie rodinného a pracovného života. „Uvedená požiadavka vyplýva z toho, že mnohí zamestnanci vykonávajúci prácu v predajniach sa počas nedele nemôžu riadne venovať svojim rodinám, pretože v čase, keď sú ich deti a ostatní rodinní príslušníci doma, títo zamestnanci pracujú,“ tvrdia poslanci s tým, že najmä ženy, ktoré tvoria väčšinu zamestnancov v maloobchode, nemôžu byť v nedeľu s rodinou.

V dôvodoch pripomínajú aj povinnosť štátu vytvárať predpoklady pre spravodlivé a primerané pracovné podmienky, ktoré vyplývajú z medzinárodných dokumentov či zo zásady zosúlaďovania rodinného a pracovného života presadzovanej v pracovnom práve Európskej únie (EÚ) a v právnych úpravách jednotlivých členských krajín. „Aj v niektorých pôvodných členských krajinách EÚ sa dodržuje zákaz práce v nedeľu a v praxi v tejto súvislosti nevznikajú žiadne problémy, práve naopak,“ dodávajú poslanci.

Ak návrhy zákonov prejdú prvým čítaním, v marci tohto roka by o nich mali rokovať parlamentné výbory. Keď sa dostanú cez legislatívny proces a novelu podpíše aj prezidentka, obchody v nedeľu budú zatvorené od mája tohto roka. V jednom z návrhov je síce začiatok platnosti v marci, pre rokovanie výborov to ale zrejme nebude možné.

Obchody v nedeľu (ne)budú zatvorené

Prvý z návrhov počíta s tým, že sa nedeľa zapíše na zoznam dní, kedy zamestnancovi nie je možné nariadiť a ani s ním dohodnúť na predaji tovaru či s ním súvisiacich prác. V súčasnosti sa jedná o väčšinu štátnych sviatkov, kedy môže v obchode predávať iba jeho majiteľ obchodu. Otvorené sú ale čerpacie stanice, predaj na letiskách, v prístavoch, zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a nemocniciach, v predaji cestovných lístkov či suvenírov. Okrem toho je 8. mája, 1. septembra a 1. novembra povolený aj predaj kvetov. Všetky menované pravidlá by v prípade prvého návrhu platili aj pre každú nedeľu.

„Aktuálna skúsenosť s doterajším obmedzením maloobchodného predaja počas štátnych sviatkov, niektorých dní pracovného pokoja i dočasne povinných voľných sanitárnych nedieľ v minulej vlne pandémie ukázala, že tak zamestnanci, ako aj spotrebitelia trávia takto vytvorený voľný čas v kruhu svojich rodín, v prírode, v zariadeniach cestovného ruchu, na kultúrnych podujatiach a pod. Táto skutočnosť sa veľmi pozitívne prejavuje najmä v rozvoji cestovného ruchu,“ obhajuje predkladateľ prvý z návrhov, ktorý počíta s úplným zatvorením obchodov v nedeľu.

Obchody v nedeľu
Ešte v tomto roku sa možno zavedie pravidlo, že obchody v nedeľu budú zatvorené. (Ilustračné foto: OC Danubia)

Druhý z návrhov počíta aj s určitými výnimkami, kedy obchody v nedeľu nebudú vždy zatvorené. Zároveň by sa ale zo zoznamu dní, kedy sú prevádzky zatvorené, vyradili 5. a 8. máj, 29. august a 1. september. Obchody by počas týchto dní boli zatvorené len v prípade, že by pripadli na nedeľu. Po novom by mohli byť obchody otvorené aj v nedeľu len pred začiatkom školského roka a v posledné tri nedele pred vianočnými sviatkami. V prípade, že tretia nedeľa pripadne na Štedrý deň, mohli by byť prevádzky otvorené len do 12. hodiny.

„Navrhovaná zmena zavádza oproti súčasnému stavu približne 44 dní v roku kedy zamestnanci nemusia vykonávať pracovnú činnosť a má tak ambíciu pomôcť manželstvám, rodinám a deťom,“ vysvetľujú predkladatelia druhého návrhu, podľa ktorého by pre zatvorené obchody v nedeľu platili aj výnimky. Poukazujú aj na fakt, že počas pandémie ostali maloobchody v nedeľu tiež zatvorené. „Drvivá väčšina slovenských spotrebiteľov sa vtedy podľa medializovaného prieskumu vyjadrila, že maloobchodné predajne potravín môžu ostať zatvorené v nedeľu aj do budúcna,“ argumentujú v návrhu.

Podnikatelia s návrhmi nesúhlasia

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) pritom vyzýva poslancov parlamentu, aby nepodporili schválenie návrhu na zákaz nedeľného predaja. Väčšina podnikateľov je proti takémuto obmedzovaniu predajnej doby. PAS to tvrdí na základe vlastného prieskumu ešte z vlaňajšej jesene. V prieskume 69,9 percent podnikateľov vyjadrilo, že je proti zákazu. O otváracích hodinách by podľa nich mal slobodne rozhodovať zamestnávateľ po dohode so zamestnancami. Firmy deklarujú, že záujem o víkendovú prácu je vysoký. „Zamestnanci majú príplatky radi, nerobí im to problém“, hovorí jeden z účastníkov prieskumu.

Poslanci ale argumentujú, že skúsenosti z iných krajín ukázali, že neplatí argument o tom, že zavedením zákazu práce v nedeľu poklesnú príjmy zamestnancov. „Argument nie je opodstatnený, keďže zamestnávatelia v týchto krajinách nemajú motiváciu vydierať zamestnancov lojalitou. Zamestnávatelia nemôžu hroziť zamestnancom výpoveďou či racionalizačnými opatreniami, keďže ani jeden zamestnanec v kolektíve nesmie v nedeľu robiť. Stratí sa tak nezdravý konkurenčný boj medzi zamestnancami, ako sa zapáčiť zamestnávateľovi,“ tvrdia v návrhu.

Na druhej strane si 19,2 percenta podnikateľov vie predstaviť svoje prevádzky v nedeľu zatvorené. Argumentujú tým, že predaja počas víkendov je obmedzený aj v iných štátoch. Domáci maloobchodný reťazec Coop Jednota je úprave otváracích hodín počas nedieľ naklonený. Z jeho 14-tisíc zamestnancov pracuje viac ako 11 500 priamo na prevádzkach. Až 85 percent tvoria ženy. „Chceme im vytvoriť podmienky, aby počas dní pracovného voľna mohli tráviť adekvátny čas so svojimi rodinami“, hovorí podpredseda predstavenstva Coop Jednota Slovensko Filip Kasana.

Z ekonomického hľadiska tiež patria nedele podľa štatistík medzi najmenej ziskové dni v týždni. Nákupné správanie spotrebiteľov sa tak podľa poslancov predpokladane zmení iba v tom, že nebudú nakupovať počas siedmych dní, čoho dôsledkom nebude rapídne znížený obrat predajcov. „Podobnú legislatívnu úpravu, teda úplný alebo čiastočný zákaz nedeľného predaja majú aj mnohé vyspelé krajiny Európskej únie a Európy, ako napríklad Rakúsko, Nemecko, Francúzsko, Spojené Kráľovstvo, Dánsko, Nórsko, Grécko, Malta, Španielsko či Poľsko,“ dodali poslanci.

Kedy sú obchody zatvorené v roku 2023:

SviatokDátum a deň
Deň vzniku Slovenskej republiky1. január 2023 (nedeľa)
Zjavenie Pána (Traja králi)6. január 2023 (piatok)
Veľký piatok7. apríl 2023 (piatok)
Veľkonočná nedeľa9. apríl 2023 (nedeľa)
Veľkonočný pondelok10. apríl 2023 (pondelok)
Sviatok práce1. máj 2023 (pondelok)
Deň víťazstva nad fašizmom8. máj 2023 (pondelok)
Sviatok sv. Cyrila a Metoda5. júl 2023 (streda)
Výročie SNP29. august 2023 (utorok)
Deň Ústavy Slovenskej republiky1. september 2023 (piatok)
Sedembolestná Panna Mária15. september 2023 (piatok)
Sviatok všetkých svätých1. november 2023 (streda)
Deň boja za slobodu a demokraciu17. november 2023 (piatok)
Štedrý deň*24. december 2023 (nedeľa)
Prvý sviatok vianočný25. december 2023 (pondelok)
Druhý sviatok vianočný26. december 2023 (utorok)
*Na Štedrý deň sú obchody zatvorené od 12:00 hod. (obchody v nedeľu)