Obmedzený predaj alebo zatvorené obchody v nedeľu? To sú dva návrhy novely Zákonníka práce, ktoré na septembrové rokovanie parlamentu predložili skupiny poslancov z hnutia OĽaNO. Jeden z návrhov počíta s tým, že nedeľa je dňom pracovného pokoja, preto by sa počas nej mali regulovať podmienky maloobchodného predaja. V druhej novele chcú nedeľu zaradiť na zoznam sviatočných dní, kedy ľudia pracujúci v obchodoch nemusia ísť do práce.

Poslanci sa v odôvodnení návrhov opierajú najmä o zdravie zamestnancov či zosúlaďovanie rodinného a pracovného života. „Podľa údajov z Eurostatu (2014) boli slovenskí zamestnanci najčastejšie pracujúcimi zamestnancami počas nedele zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ), pričom pravidelne v nedeľu pracovalo 21 percent z nich, čiže každý piaty Slovák,“ tvrdia poslanci s tým, že najmä ženy, ktoré tvoria väčšinu zamestnancov v maloobchode, nemôžu byť v nedeľu s rodinou.

V dôvodoch pripomínajú aj povinnosť štátu vytvárať predpoklady pre spravodlivé a primerané pracovné podmienky, ktoré vyplývajú z medzinárodných dokumentov či zo zásady zosúlaďovania rodinného a pracovného života presadzovanej v pracovnom práve EÚ a v právnych úpravách jednotlivých členských krajín.

Argumentami sú aj zakázaný nedeľný predaj v zahraničí či prieskum, podľa ktorého „súhlasilo s uzavretím predajní potravín v nedeľu až 80 percent respondentov“ po pandemickom zákaze nedeľného predaja. Oba návrhy pritom počítajú s platnosťou od budúceho roka.

Zatvorené obchody v nedeľu

Podľa prvého návrhu by sa mala nedeľa zaradiť na zoznam dní, kedy zamestnancovi nie je možné nariadiť a ani s ním dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác. Ide o väčšinu sviatkov.

Predávať v obchode môže v tieto dni sám majiteľ obchodu. Rovnako sú otvorené a pracuje sa na čerpacích staniciach, v predaji na letiskách, v prístavoch, v ostatných zariadeniach verejnej hromadnej dopravy a v nemocniciach, v predaji cestovných lístkov či suvenírov. Okrem toho je 8. mája, 1. septembra a 1. novembra povolený aj predaj kvetov. Keby sa nedeľa dostala na zoznam dní, kedy predavačky a predavači nemusia ísť do práce, podľa návrhov by tieto výnimky platili aj pre ňu.

Zatvorené obchody v nedeľu
Poslanci navrhujú obmedzenú prevádzku alebo úplne zatvorené obchody v nedeľu. (Foto: NR SR)

Podobný postup navrhujú poslanci aj v druhom návrhu novely. Zároveň by sa ale zo zoznamu vyradili 5. a 8. máj, 29. august a 1. september. Ale ak by tieto dni pripadli na nedeľu, boli by obchody zatvorené. Po novom by mohli byť obchody otvorené aj v nedeľu len pred začiatkom školského roka a v posledné tri nedele pred vianočnými sviatkami. V prípade, že tretia nedeľa pripadne na Štedrý deň, mohli by byť prevádzky otvorené len do 12. hodiny.

Poslanci argumentujú aj zahraničím

Poslanci v návrhoch hovoria aj o zákaze nedeľného predaja v zahraničí. „Aj v niektorých pôvodných členských krajinách EÚ sa dodržuje zákaz práce v nedeľu a v praxi v tejto súvislosti nevznikajú žiadne problémy, práve naopak, viaceré štúdie nasvedčujú, že umožnenie voľnej nedele znižuje riziko zdravotných problémov zamestnancov. Skúsenosti z týchto krajín ukázali, že neplatí argument o tom, že zavedením zákazu práce v nedeľu poklesnú ich príjmy,“ píšu v návrhu.

Ako vzor úplného alebo čiastočného zákazu nedeľného predaja sa uvádzajú aj niektoré susedné štáty. Napríklad v Rakúsku sú každú nedeľu zatvorené potraviny, supermarkety aj obchody. Vtedy majú výnimku napríklad len reštaurácie či pohostinstvá. Obchody sú tam zatvorené aj počas sviatkov, ktorých majú celkovo 13. Avšak, počas niektorých dní v tomto roku, kedy sú obchody zatvorené na Slovensku, sú v Rakúsku zase otvorené. Ide o dni, počas ktorých je na Slovensku sviatok, no v Rakúsku nie je..

V susednom Poľsku je tiež 13 štátnych sviatkov. Obchody sú tam zatvorené takmer každú nedeľu, výnimku majú len takzvané komerčné nedele. Tie sú v tomto roku 30. januára, 10. a 24. apríla, 26. júna, 28. augusta či 11. a 18. decembra. Obchody sú u nich zatvorené aj počas sviatkov. Konkrétne 1. a 6. januára, 17. a 18. apríla, 1. a 3. mája, 5. a 16. júna, 15. augusta, 1. a 11. novembra, 25. a 26. decembra. Cez Štedrý deň sú poľské obchody otvorené do 14. hodiny.

Kedy sú obchody na Slovensku zatvorené v roku 2022

SviatokDátum a deň
Deň vzniku Slovenskej republiky1. január 2022 (sobota)
Zjavenie Pána (Traja králi)6. január 2022 (štvrtok)
Veľký piatok15. apríl 2022 (piatok)
Veľkonočná nedeľa17. apríl 2022 (nedeľa)
Veľkonočný pondelok18. apríl 2022 (pondelok)
Sviatok práce1. máj 2022 (nedeľa)
Deň víťazstva nad fašizmom8. máj 2022 (nedeľa)
Sviatok sv. Cyrila a Metoda5. júl 2022 (utorok)
Výročie SNP29. august 2022 (pondelok)
Deň Ústavy Slovenskej republiky1. september 2022 (štvrtok)
Sedembolestná Panna Mária15. september 2022 (štvrtok)
Sviatok všetkých svätých1. november 2022 (utorok)
Deň boja za slobodu a demokraciu17. november 2022 (štvrtok)
Štedrý deň*24. december 2022 (sobota)
Prvý sviatok vianočný25. december 2022 (nedeľa)
Druhý sviatok vianočný26. december 2022 (pondelok)
*Na Štedrý deň sú obchody zatvorené od 12:00 hod. (zatvorené obchody v nedeľu)

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: