Čistý zisk bánk od januára do apríla 2022 dosiahol takmer 218 miliónov eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to predstavuje nárast o vyše 10 miliónov eur. Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska.


Bankám sa v tomto roku darí navyšovať čisté úrokové príjmy. Pomáha im k tomu rast úrokových sadzieb ako aj rekordné objemy hypoték, ktoré začiatkom tohto roka poskytli. V porovnaní s minulým rokom bankám čisté úrokové príjmy vzrástli o 14 miliónov na 542 miliónov eur.

O takmer 34 miliónov eur na necelých 243 miliónov bankám narástli aj čisté príjmy z poplatkov a provízií. Banky za to vďačia predovšetkým tomu, že sa im darí predávať produkty iných spoločností, z ktorých inkasujú provízie. Ide najmä o predaj poistiek a investícií.

Spolu s nárastom príjmov bankám rastú aj výdavky. Všeobecné prevádzkové náklady im medziročne narástli o 28 miliónov eur na takmer 501 miliónov. Banky totiž v tomto roku vynaložili viac na zamestnancov (nárast 9,8 milióna eur) a vzrástli im aj náklady na informačné technológie (o 6,3 milióna eur).

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: