Prvé tri mesiace tohto roku naznačujú, že by banky mohli tento rok v ziskovosti prekonať aj minuloročný rekord. Počas prvých troch mesiacov tohto roku ich čistý zisk dosiahol 229 miliónov eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku, keď dosiahli čistý zisk 138 miliónov, to predstavuje nárast o dve tretiny,


Bankám k vyšším ziskom pomohli predovšetkým rastúce úrokové výnosy. Tie sa zvyšujú vďaka nárastu úrokových sadzbieb. Čisté úrokové výnosy bánk medziročne vzrástli o 27,6 percenta, respektíve o 112,4 milióna eur, na 520,2 milióna eur.

O 2,6 percenta na 185 miliónov eur sa zvýšili aj čisté príjmy z poplatkov a provízií.

Všeobecné prevádzkové náklady bánk sa zvýšili o 4,31 percenta na 400,2 milióna eur. Výraznejšie rástli náklady na zamestnancov, ktoré sa zvýšili o 9,23 percenta na 184 miliónov eur. Naopak banky šetria na reklame, keď na propagáciu minuli 13,3 milióna eur, čo je o 4,2 percenta menej ako v minulom roku.

Bankám výraznejšie klesli náklady na príspevky do fondu ochrany vkladov. Kým počas prvých troch mesiacov minulého roku na nich zaplatili 27 miliónov eur, v prvých troch mesiacoch tohto roku to bolo 8 miliónov eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: