Slovenské banky vykázali v prvom mesiaci tohto roku čistý zisk vo výške 64,9 milióna eura. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku to predstavuje nárast o 68 percent. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska.


Bankám sa naďalej darí navyšovať čisté úrokové výnosy. V januári im medziročne stúpli o 25 percent na 174 miliónov eur. O necelé štyri percentá vzrástli aj výnosy z poplatkov a provízií na celkových 59 miliónov eur.

Napriek vysokej inflácii banky sa banky snažia strážiť svoje náklady. Všeobecné prevádzkové náklady bánk v januári medziročne vzrástli len o 0,3 percenta na 149 miliónov eur.

Banky na Slovensku pravdepodobne v januári zvyšovali mzdy, keďže náklady na zamestnancov medziročne stúpli o takmer desať percent na 59,7 milióna eur. Banky naďalej zvyšujú investície do informačných technológií. Náklady na správu a údržbu vzrástli o 12 percent na 18,8 milióna eur.

Naopak v prípade reklamy šetria. V porovnaní s minulým januárom tento rok v prvom mesiaci minuli na propagáciu o deväť percent menej peňazí.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: