Originálna Bratislavská mestská dlažba inšpirovaná tvorbou slovenských umelcov nahradí asfalt aj pred Slovenským rozhlasom. Upozornil na to Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). Mýtna je pritom prvou ulicou, kde je dlažba použitá na celej ploche. Vďaka novému predláždeniu, doplneniu stromov a mobiliáru, sa podľa MIB zmení identita celej ulice, ktorá susedí s architektonicky významnými stavbami Slovenského rozhlasu a Národnej banky Slovenska.


Jednotlivé dlaždice sú usporiadané podľa kladačského plánu tak, aby vytvárali harmonický obraz, ktorý nie je príliš dominantný pre okolie. Betónovú dlažbu aktuálne vyrábajú vo fabrike CityStone Design v Šali, ktorá vyhrala verejné obstarávanie. V uplynulých mesiacoch sa upravovala farebnosť dlažby a finalizoval sa tiež kladačský plán. Aby bolo možné dlažbu vyrábať presne tak, ako bola navrhnutá, firma si musela zaobstarať špeciálny razník.

Bratislava sa vďaka dlažbe s vlastným dizajnom pridala medzi európske metropoly ako Barcelona, Londýn či Berlín, ktoré taktiež majú svoju dlažbu pre lepšie podčiarknutie identity mesta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: