Priemerné ceny slovenských bytov za posledný vlaňajší štvrťrok vo všetkých segmentoch v globále poklesli, upozornil na to portál Nehnuteľnosti.sk. Pri dvojizbových bytoch sa pokles priemernej ceny pohybuje medzi hodnotami nula až sedem percent. Z tohto intervalu vybočuje len Banská Bystrica, kde sa ceny menších bytov kvartálne znížili o 12,09 percenta. Opačnou výnimkou je Nitra, kde dvojizbové byty vzrástli o 7,25 percenta.


„Napriek zjavnému trendu poklesu cien nehnuteľností treba poznamenať, že priemerné ceny bytov sa znižujú len v jednotkách percent, niekde sa to dá nazvať skôr štatistickou korekciou. Pokles teda nie je taký intenzívny, ako mnohí predpovedali,“ hovorí analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Michal Pružinský s tým, že pri medziročnom porovnaní sú ceny menších i väčších bytov stále vysoké, vo väčšine regiónov je nárast v dvojciferných číslach.

Pri trojizbových bytoch ceny najviac poklesli kvartálne v časti Košice II o 8,02 percenta, v Bratislave II o 6,46 percenta a v Bratislave III o 7,69 percenta. Väčšie byty však stále rastú v košickom Starom meste (2,5 %), Trnave (3,89 %) či v centre Bratislavy, kde sa kvartálne zvýšili o 23,31 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: