Švajčiarku banku Credit Suisse chce tamojšia vláda zachrániť jej začlenením pod UBS. Investori tomuto plánu príliš neveria. V pondelok po začiatku obchodovania začali padať akcie bánk v celej Európe. Cena zlata, ktoré je považované za bezpečný prístav, naopak rastie.


Švajčiarska vláda spolu s centrálnou bankou a zástupcami UBS a Credit Suisse v nedeľu oznámili, že UBS prevezme za tri miliardy frankov svojho doterajšieho konkurenta Credit Suisse. UBS sa predtým k tomuto plánu staval skepticky.

O tom, že tomuto postupe neveria ani investori, svedčia reakcie trhov. Akcie Credit Suisse dnes padli o 67 percent, akcie UBS si pohoršili o 14 percent. Padajú aj akcie ďalších európskych bánk. Portál HN.cz pripomína, že aj české banky, ktoré sú kótované na českej burze, dnes strácajú.

Cena zlata naopak prekonala dnes hranicu 2 000 dolárov za uncu. Ekonóm Trinity bank Lukáš Kovanda pre HN povedal, že v histórii sa zlato predávalo za viac ako 2 000 dolárov len vlani po vypuknutí vojny na Ukrajine a v roku 2020, keď sa svet obával dopadov pandémie koronavírusu.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: