Vysoký rast cien nehnuteľností sa v tomto roku zastaví. Dopyt po nehnuteľnostiach sa totiž zníži pre rastúce úrokové sadzby na hypotékach. Podľa odborníkov, keď sa k tomu pridajú aj obavy zo zdražovania energií a pokračujúca dvojciferná inflácia, domácnosti môžu byť opatrnejšie pri rozhodovaní o kúpe bytu.


„Na druhej strane predpokladáme mierne pozitívny vývoj na trhu práce, ktorý môže naopak dopyt posilniť. Vo výsledku tak na rok 2023 prevažujú skôr dôvody na pokles, nanajvýš stagnáciu cien nehnuteľností,“ vraví realitný analytik Národnej banky Slovenska Roman Vrbovský.

Developeri predpokladajú, že staršie nehnuteľnosti zlacnejú v dvojciferných číslach, ale nie všetky plošne. „Ak k nejakému poklesu dôjde, tak pravdepodobne len v nízko dopytovaných lokalitách, v tých častiach Slovenska, kde dochádza k populačnému úbytku,“ hovorí hlavný analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik.

Naopak pri nových bytoch takéto zlacňovanie nemožno očakávať. Ceny pravdepodobne neklesnú aj pre rast cien stavebných materiálov. „Dá sa preto očakávať, že to spôsobí roztváranie nožníc medzi starými a novými bytmi,“ koštatuje R. Vrbovský z NBS.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: