Ceny starších bytov ponúkaných v Bratislave v prvom štvrťroku 2023 klesli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o  4,93 percenta, čím sa dostali na úroveň 3 582 eur za meter štvorcový. Vo svojej najnovšej správe to konštatujú analytici spoločnosti Bencont Investments. Medziročne si tieto byty pripísali 1,07 percenta. Ochladený dopyt a vyššie úrokové sadzby podľa analytikov prispeli k poklesu cien na sekundárnom trhu už druhý štvrťrok v rade.


Z hľadiska stavu bytov sa najvýraznejšie znížili ceny bytov v pôvodnom stave (o 5,72 %) a ceny kompletne rekonštruovaných bytov (o 5,31 %). Ceny novostavieb sa znížila o 3,72 percenta na 3 965 za meter štvorcový. Oproti kompletne zrekonštruovaným bytom sú novostavby drahšie približne o deväť percent. Pod označením novostavba sa ale často ponúkajú aj byty s vekom desať až 15 rokov.

Rozdiel medzi priemernou novostavbou a priemerným bytom na sekundárnom trhu bol v prvom štvrťroku až 1 347 za meter štvorcový, respektíve 37,6 percenta. Roztvorenie nožníc medzi novými a staršími bytmi je podľa analytikov na jednej strane spôsobené poklesom cien starších bytov, a na druhej strane zastabilizovaním cien nových bytov, ktoré nepúšťajú nadol vyššie náklady stavebného materiálu a stavebných prác ako aj obmedzená ponuka.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: