Ponuka bytov v bratislavských novostavbách koncom 1. kvartála 2022 klesla na historické minimum. V ponuke bolo len 1 660 bytov. Upozornili na to analytici zo spoločnosti Bencont Investments s tým, že ceny bytov v Bratislave naďalej rástli. Priemerná cena voľných bytov sa vyšplhala na 4 634 eur za meter štvorcový vrátane dane, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast až o 25 percent.


V priebehu prvého štvrťroka 2022 sa predalo 566 bytov. Objem predaných bytov sa tak medziročne prepadol o 20 percent, no v pomere k počtu voľných bytov je stále vysoký. Zvyšovala sa aj cena predaných bytov, ktorá po raste o 16,3 percenta dosiahla 4 017 eur za meter štvorcový vrátane dane.

Ponuka bytov v Bratislave klesla na historické minimum
Zdroj: Bencont Investments

„Najpredávanejším artiklom ostali dvojizbové byty, ktoré spolu zodpovedali za 51,6 percenta predaja. Vzrástol aj podiel jednoizbových bytov na celkovom predaji a to na 15 percent. Naopak podiel troj- a štvorizbových bytov klesol, čo môže byť známkou, že absolútne ceny bytov narážajú na hranicu kúpyschopného dopytu a časť kupujúcich sa tak musí uspokojiť s menším bytom,“ vysvetľuje hlavný analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: