Česká medziročná inflácia dosiahla v apríli tohto roka hodnotu 12,7 percenta a bola tak o 2,3 percentuálneho bodu nižšia, než v marci. Upozornil na to hlavný ekonóm spoločnosti Cyrrus Vít Hradil s tým, že medziročný nárast cien je podstatne nižší, než čakal trh (13,3 %) aj Česká národná banka (13,2 %).


Bývanie, ktoré zahŕňa aj ceny energií, dosiahol výsledok 17,6 percenta. Nasleduje oddiel stravovania a ubytovania, ktorý dosiahol 17,5 percenta. Na tretej priečke kategórií, ktoré ťahajú rast inflácie, sú potraviny s úrovňou 17,3 percenta. „Aprílový výsledok predstavuje príjemné prekvapenie, ktoré je však spôsobené výhradne kategóriou potravín, ktoré namiesto očakávaného zdraženia medzimesačne vykázali cenový pokles. Práve potraviny sú pritom tradične volatilné a nemajú veľkú vypovedaciu hodnotu vzhľadom na celkové inflačné tlaky,“ tvrdí V. Hradil.

Medziročné zlacňovanie hlási iba doprava, kde vďaka priaznivým cenám pohonných hmôt došlo k deflácii na úrovni 1,7 percenta. Pošty a telekomunikácie zaznamenali hodnotu 3,8 percenta a alkoholické nápoje a tabak zase 6,7 percenta.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: