Slovenské cestovné kancelárie a agentúry hlásia trojnásobný medziročný rast klientov v roku 2022, no stále nedosiahli hodnoty spred pandémie. Kým v roku 2019 využilo ich služby takmer 1,1 milióna osôb, v minulom roku mali približne 670-tisíc klientov. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Domáci organizovaný cestovný ruch zaznamenal medziročný nárast až o polovicu . S celkovým počtom klientov na úrovni 81-tisíc dokonca prevýšil čísla z roku 2019 o 10 percent.

Stále väčšej obľube sa tešia exotické destinácie. Počet turistov zo Slovenska výrazne vzrástol v krajinách ako Maldivy, Egypt, Tunisko, Spojené arabské emiráty, Omán a Jordánsko. V tradičných letných dovolenkových destináciách zaznamenali cestovné kancelárie úbytok dovolenkárov v porovnaní s minulým rokom, ako aj s obdobím pred pandémiou. Podľa Štatistického úradu tento trend môže súvisieť s nárastom individuálneho neorganizovaného cestovania.

Tržby subjektov organizovaného cestovného ruchu dosiahli v roku 2022 hodnotu 654 miliónov eur, čo je stále o 13 percent menej ako pred pandémiou.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: