Služby slovenských cestovných kancelárií (CK) a cestovných agentúr (CA) vlani využilo 229-tisíc osôb. Cestovné kancelárie tak mali síce o 80 percent viac klientov ako v prvom roku pandémie, ale stále to bola len pätina počtu z posledného roku pred pandémiou. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR. V roku 2019 organizovane cestovalo takmer 1,1 milióna ľudí.


Najvyšší podiel tvorili dovolenky slovenských hostí v zahraničí. Organizovane vycestovalo za hranice 143-tisíc osôb. Ich počet sa síce v porovnaní s prvým rokom pandémie viac ako zdvojnásobil, ale stále to bol nepatrený podiel z počtov zaznamenaných pred pandémiou, kedy za hranice Slovenska organizovane vycestovalo 692-tisíc klientov.

Medzi najobľúbenejšie destinácie vlani patrilo Turecko, Cyprus, Španielsko a Bulharsko. Podobne ako v predošlých rokoch sa cestovalo aj do susedných krajín ako sú Česká republika, Maďarsko či Rakúsko. Prepad zaznamenali cestovné kancelárie a ďalší organizátori v počte turistov zo zahraničia dovolenkujúcich na Slovensku. Bolo to 32-tisíc osôb, čo je necelá desatina zahraničnej návštevnosti z predkovidového roku.

Celkové tržby subjektov poskytujúcich služby organizovaného cestovného ruchu sa medziročne zdvojnásobili na 214 miliónov eur. Išlo o 29 percent hodnoty z roku 2019, kedy tržby dosiahli takmer 750 miliónov eur. Skoro 90 percent tržieb pochádzalo z pasívneho CR. Stále hodnota tržieb z vycestovaní bola len na úrovni 30 percent roka 2019.

Slovenské cestovné kancelárie mali vlani pätinu klientov z obdobia pred pandémiou
Foto: ŠÚ SR

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: