Platnosť Grid kariet sa končí a po 31. marci 2022 bude možné prihlásiť sa do e-Služieb už len po novom – pomocou mena, hesla a mobilnej aplikácie, alebo tiež s elektronickým občianskym preukazom (eID). Upozornila na to Sociálna poisťovňa s tým, že užívatelia e-Služieb, ktorí sa ešte stále prihlasujú pomocou Grid karty, by si mali čo najskôr aktivovať niektorý z ďalších možných prístupov.


Pre nový prístup do e-Služieb si používatelia stiahnu jednu z aplikácií FreeOTP, Google Authenticator alebo Microsoft Authenticator do svojho smartfónu (pre Android alebo iOS). Pomocou nej si nasnímajú QR kód z e-Služieb (len pri prvej aktivácii) a aplikácia im vygeneruje jedinečný kód, ktorým sa overí ich prístup.

Pri každom ďalšom prihlásení pomocou mena a hesla vyzvú e-Služby používateľa, aby zadal jedinečný kód z mobilnej aplikácie a presmerujú ho do prostredia e-Služieb. Klientom, ktorí pre prístup do e-Služieb Sociálnej poisťovne v súčasnosti využívajú elektronický občiansky preukaz, sa pri prihlasovaní nič nemení. Naďalej budú môcť využívať tento spôsob prihlásenia.

Prechod na nový spôsob prihlásenia sa týka zamestnávateľov (pre službu Odvádzateľ poistného), samostatne zárobkovo činné osoby (pre službu Saldokonto) a fyzických osôb (pre službu Individuálny účet poistenca).

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: