Klienti, ktorí do e-Služieb ešte stále vstupujú pomocou Grid karty by si mali aktivovať nový prístup. Upozorňuje na to Sociálna poisťovňa. Platnosť Grid kariet sa totiž skončí 31. marca 2022. Po tomto termíne bude možné prihlásiť sa do e-Služieb Sociálnej poisťovne už len pomocou mena, hesla a mobilnej aplikácie, alebo tiež s elektronickým občianskym preukazom (eID).


Prechod na nový spôsob prihlásenia sa týka zamestnávateľov (pre službu Odvádzateľ poistného), samostante zárobkovo činné osoby (SZČO) pre službu Saldokonto a fyzických osôb (pre službu Individuálny účet poistenca).

Pre nový prístup do e-Služieb si používatelia jednoducho stiahnu jednu z aplikácií FreeOTP, Google Authenticator alebo Microsoft Authenticator do svojho smartfónu (pre Android alebo iOS). Pomocou nej si nasnímajú QR kód z e-Služieb (len pri prvej aktivácii) a aplikácia im vygeneruje jedinečný kód, ktorým sa overí ich prístup.

Pri každom ďalšom prihlásení pomocou mena a hesla vyzvú e-Služby používateľa, aby zadal jedinečný kód z mobilnej aplikácie a presmerujú ho do prostredia e-Služieb.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: