Internetové obchody majú za sebou úspešný rok. Podľa údajov spoločností Comgate aj Upgates zažívajú e-shopy oživenie odvetvia.


„Prieskum odvetvia e-commerce, ktorý sme uskutočnili na Slovensku aj v Českej republike v januári 2024 ukazuje, že trh sa stabilizuje. Vo štvrtom kvartáli roku 2023 zaznamenalo až 72 % e-shopov stagnáciu alebo medziročný rast tržieb, čo predstavuje lepší výsledok ako v predchádzajúcej vianočnej sezóne. Maloobchodníci prekonali slabšie mesiace, podarilo sa im optimalizovať svoju činnosť a už z odpovedí v prieskume je zrejmé, že plánujú opäť pracovať na rozvoji,“ vraví riaditeľ spoločnosti Comgate Jakub Ouhrabka.

Darilo sa aj poskytovateľom platforiem pre e-shopy. Tí pocítili rastúci počet nových internetových obchodov. „V priebehu roka 2023 sme vyrástli o 33 %. Na vysokom prírastku sa však nepodieľali len nové e-shopy, ale približne 25 % predstavovali migrujúce obchody z iných platforiem, ktorým pôvodné riešenie už nevyhovovalo,“ hovorí Michal Benatzky zo spoločnosti Upgates.

Podľa údajov spoločnosti Upgates prežilo až 92 % nových e-shopov prvý rok svojej existencie. Tento rok spoločnosť očakáva ďalší rast trhu. „Evidujeme silnejúci rast záujmu majiteľov kamenných obchodov o e-shopové riešenia. Prepojenie týchto dvoch predajných kanálov je pre nich zaujímavá príležitosť a dokonca by som povedal, že čoskoro aj nevyhnutnosť,“ dodáva M. Benatzky.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: