Európsky parlament na stredajšom (6. júl) hlasovaní rozhodne o tom, či bude jadro a plyn prechodne udržateľným zdrojom energie. Podľa predsedu vlády Slovenska Eduarda Hegera (OĽaNO) je to kľúčové aj pre národné záujmy Slovenska. Stanovisko premiéra tlmočila v tlačovej správe jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.


„Naplnenie celoeurópskeho cieľa dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050 má moju plnú podporu. Je v našom záujme, aby sme zintenzívnili zelenú transformáciu, a to s využitím všetkých možných riešení. Pre Slovensko to znamená využitie jadrovej energie, ktorá má potenciál, spolu s obnoviteľnými zdrojmi, stať sa pilierom nášho bezuhlíkového energetického systému,“ tvrdí premiér.

Hoci hrozba nedostatku plynu tlačí niektoré členské štáty späť k uhliu, tento výkyv musí byť podľa jeho slov „čo najkratší a nesmie spomaliť snahy o zelenú tranzíciu“. Slovensko sa vďaka jadru môže vyhnúť návratu k uhliu. „Chceme zostať na našej ceste k dekarbonizácii Slovenska, ale zároveň musíme zaistiť energetickú bezpečnosť pre našich občanov. Verím, že europoslanci tieto argumenty zohľadnia a zajtra hlasovaním podporia,“ dodal premiér.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: