Gazprom úplne pozastavil dodávky plynu do Bulharska (Bulgargaz) a Poľska (PGNiG) z dôvodu neplatenia v rubľoch. Upozornila na to nezávislá bieloruská televízia Nexta, ktorá sa odvoláva na oficiálne stanovisko Gazpromu.


Podľa slov premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) svojvoľné a neodôvodnené zastavenie dodávok plynu dokazuje, že Rusko je nespoľahlivý obchodný partner. „Slovenská republika je pripravená čeliť obdobným obštrukciám zo strany Ruska,“ napísal premiér na sociálnej sieti.

Slovenský plynárenský priemysel má podľa jeho slov s ruským Gazprom uzavretý dlhodobý kontrakt a platby za nakúpený plyn bude realizovať v eurách v zmysle dohodnutých pravidiel.

„Rusko využíva ropu a plyn ako nástroj na presadzovanie svojich imperialistických záujmov, ktoré vyvrcholili útokom na Ukrajinu a páchaním vojnových zločinov na jej území,“ tvrdí premiér. Západnú jednotu a solidaritu ale nezlomí, dodal.

Platby za plyn v rubľoch žiada Rusko od štátov, ktoré sú podľa slov ruského prezidenta Vladimíra Putina voči jeho krajine „nepriateľské“. Na tomto „zozname“ sú všetky krajiny Európskej únie vrátane Slovenska. Rusko tak reagovalo na sankcie, ktoré naň uvalili západné štáty v reakcií na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: