Takmer sto percent pekární je úplne odkázaných na plyn, ktorý využívajú na tvorbu tepla pri produkcii pekárskych a cestovinárskych výrobkov. Bez dostatku plynu nedokážu upiecť žiadne výrobky. Upozornil na to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) v tlačovej správe.


Podľa pekárov to súvisí s tým, že Slovensko je druhou najplynofikovanejšou krajinou Európskej únie a štát od svojho vzniku investoval do vybudovania rozvodných sietí vo všetkých regiónoch plynu celkovo miliardy eur. Aj potravinárske prevádzky preto využívajú technológie na zemný plyn.

„Štát má dve cesty ako dosiahnuť plynulú výrobu potravín aj v čase krízy. Buď zabezpečí dostatok plynu, alebo musí rýchlo a významne podporiť prechod slovenského potravinárstva na iné zdroje energií. Ak sa tak však rozhodne, či už v rámci podpory cez projekt RePowerEU alebo cez štátnu podporu, musí tak spraviť čo najskôr. Z hľadiska výmeny technológií totiž treba rátať s niekoľkými rokmi,“ dodal predseda predstavenstva SZPCC Milan Lapšanský.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: