Za dodávky ruského plynu Slovensko zaplatí v mene podľa platnej zmluvy, a teda v eurách. Informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) na sociálnej sieti. Reagoval tak na kritiku v súvislosti so svojim nedeľným (3. apríl) vyjadrením v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Minister v nej pripustil možnosť, že Slovensko bude platiť za ruský plyn v rubľoch, ak to bude nevyhnutné.


Minister hospodárstva v statuse napísal, že Slovensko postupuje spoločne s ostatnými krajinami Európskej únie (EÚ) napriek tomu, že sme „jednou z najviac závislých krajín“ od ruského plynu.

„Spravili sme opatrenia, všetky doterajšie záväzky má SPP riadne zaplatené v eurách, ďalší účet príde až v druhej polovici mája. Európska komisia posudzuje rozsah, v ktorom sú Putinove požiadavky v rozpore so zmluvnými záväzkami aj právom v EÚ. Počkáme si na výsledky,“ napísal minister.

„To všetko preto, lebo sa nedáme vydierať Putinom a ruble nemáme. Ale dostať ich môže. Veď nech si ich na eurá zamení doma v Kremli a hneď to má v rubľoch, hrivnách, bitcoinoch, hocičom len chce. My zmluvu neporušíme,“ dodal R. Sulík.

Platby za plyn v rubľoch žiada Rusko od štátov, ktoré sú podľa slov ruského prezidenta Vladimíra Putina voči jeho krajine „nepriateľské“. Na tomto „zozname“ sú všetky krajiny EÚ vrátane Slovenska. Rusko tak reagovalo na sankcie, ktoré naň uvalili západné štáty v reakcií na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: