Vo štvrtok (31. marec) oficiálne končí na Slovensku zimná vykurovacia sezóna a od piatku (1. apríl) sa začína s plnením zásobníkov plynu na budúcu sezónu. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková.


Podľa jej slov sleduje situáciu v energetike, ktorá je výrazne ovplyvnená vojenským konfliktom na Ukrajine, vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) na dennej báze a následne sa prijímajú opatrenia tak, aby Slovensko nepocítilo nedostatok plynu či ropy.

„Aj keď nateraz z Ruska prúdi plyn a ropa podľa zmluvných podmienok, zároveň sa intenzívne pracuje na znižovaní energetickej závislosti od tejto krajiny. V riešení je ďalšia dodávku skvapalneného plynu LNG, pričom máme záujem zintenzívniť tieto dodávky,“ zdôraznil šéf rezortu hospodárstva s tým, že finišujú práce na plynovom prepojení s Poľskom. „Ide o severojužné plynové prepojenie Európy, ktoré umožní v dohľadnej dobe dodávky plynu z Nórska a cez terminály v Poľsku aj LNG plyn z celého sveta,“ dodal.

Čo sa týka ruskej požiadavky na platby za dodávku plynu v rubľoch, SPP podľa Sulíka marcovú faktúru zaplatil v eurách, tak ako je dohodnuté v zmluve. Zároveň je v tejto situácii zdôraznil, že Slovensko podporuje spoločný postup členských krajín Európskej únie, vrátane jednotného nákupu plynu pre celú Úniu.

Slovensko má tiež zabezpečené strategické zásoby ropy na 120 dní, pričom zo zákona musia byť na úrovni minimálne 90 dní. Ďalšie zásoby ropy má aj rafinéria Slovnaft a Transpetrol. V prípade, ak by došlo k prerušeniu dodávok ropy z Ruska, minister hospodárstva má písomný prísľub spoločnosti Slovnaft, že bude dovážať potrebnú ropu cez ropovod Adria.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: