Všetky telefóny a tablety predávané v Európskej únii budú musieť byť do konca roka 2024 vybavené konektorom USB-C. Dnes to definitívne schválil Európsky parlament.


Následne na jar 2026 začne táto povinnosť platiť aj pre notebooky. Európska únia sa takto snaží znížiť množstvo elektronického odpadu, keďže spotrebitelia nebudú pri každej kúpe nového zariadenia potrebovať novú nabíjačku. Zároveň by mali ročne vďaka tomuto opatreniu ušetriť až 250 miliónov eur.

Portom USB-C budú musieť byť vybavené všetky nové mobilné telefóny, tablety, digitálne fotoaparáty, slúchadlá a slúchadlá s mikrofónom, vreckové herné konzoly a prenosné reproduktory, elektronické čítačky, klávesnice, myši, prenosné navigačné systémy, slúchadlá do uší a notebooky, ktoré sa dobíjajú pomocou kábla a pracujú s výkonom do 100 W.

Zároveň všetky zariadenia, ktoré podporujú rýchle nabíjanie, budú mať po novom rovnakú rýchlosť nabíjania. To by malo zákazníkom umožniť nabíjať dané zariadenie ktoroukoľvek kompatibilnou nabíjačkou.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: