Finančné riziko v eurozóne, merané ukazovateľom systémového rizika ECB, rastie. V súčasnosti je na úrovni 0,26 a stále sa zvyšuje. Upozornila na to Saxo Bank.


„Je síce stále pod maximami dosiahnutými v marci 2020 počas globálnych lockdownov (0,35) a vo februári 2022, kedy začala Ruská invázia na Ukrajinu (0,34), no sme presvedčení, že v najbližších týždňoch a mesiacoch dosiahne bolestivú zónu 0,34-0,35,“ povedal hlavný makroekonomický analytik Saxo Bank Christopher Dembik.

Tvrdí, že je niekoľko dôvodov, prečo riziko v eurozóne stúpa: riziko technickej recesie vo Francúzsku, riziko stagflácie v Nemecku, neustále výpadky v dodávateľských reťazcoch kvôli covidovým lockdownom v Číne a vojne na Ukrajine, komoditný supercyklus súvisiaci s vyšším cenami potravín a energií, ktoré silne zasahujú dolnú pätinu domácností s najnižšími príjmami, nízky reálny efektívny výmenný kurz, ktorý vedie k vyššej importovanej inflácii (na základe kalkulácií je euro podhodnotené voči USD o 27%) a ďalšie rizikové faktory. Zoznam je podľa Ch. Dembika dlhý a je málo pravdepodobné, že sa situácia čoskoro zlepší.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: