Premiér Eduard Heger dnes oznámil, že požiada prezidentku Zuzanu Čaputovú o zbavenie poverenia pre výkon funkcie. Tá s najväčšou pravdepodobnosťou vymenuje úradnícku vládu.


E. Heger oznámil koniec v nedeľu dopoludnia, ešte predtým ako sa stretol s prezidentkou. Tá si ho pozvala dnes na 15.00.

Premiér tvrdí, že prezidentke navrhoval, aby ponechala súčasných ministrov na svojich miestach a doplnila len chýbajúce posty. Druhou alternatívou, ktorú jej predostrel, bolo, že on sám by už neviedol vládu, no na svojich miestach by zostali niektorí ministri, ktorí napríklad zabezpečujú pomoc Ukrajine či riešia plán obnovy. Tieto alternatívy považuje za „stabilnejšie a menej riskantné“ ako vymenovanie úradnícke vlády. Z. Čaputová mala podľa premiéra obe možnosti odmietnuť.

Súčasná vláda skončí približne päť mesiacov potom, ako jej parlament vyslovil v decembri nedôveru. Prezidentka pôvodne avizovala, že úradnícku vládu len v prípade zásadných prešľapov súčasnej vlády.

Úradnícka vláda by tak mala dovládnuť až do predčasných volieb, ktoré sa majú uskutočniť 30. septembra. Denník SME informoval, že podľa jeho informácií bude úradnícku vládu viesť súčasný viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Aj v prípade, že nová vláda nezíska dôveru v parlamente, prezidentka ju môže poveriť, aby naďalej vykonávala svoju činnosť.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: