V januári ceny medziročne stúpli o 3,9 percenta. Inflácia tak pokračuje v poklese, keď najnovší nárast cien je najnižší od leta 2021. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Medziročná inflácia klesá už 11 mesiacov za sebou. V porovnaní s januárom minulého roku boli ceny vyššie vo všetkých sledovaných odvetviach. Dvojciferný nárast cien štatistici zaznamenali v zdravotníctve a vo vzdelávaní.

„Najväčší vplyv na celkovú infláciu v rámci medziročného porovnania mali naďalej ceny potravín s nealko nápojmi, a tiež ceny bývania a energií. Ide o dve podielovo najvýznamnejšie zložky vo výdavkoch domácností. Obe zložky však naďalej kopírovali celkový trend spomaľovania rastu cien,“ vraví hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Kým na začiatku minulého roku si potraviny pripísali zdražovanie o takmer 29 percent, v januári tohto roku zdraželi o 4,9 percenta. Dvojciferným tempom rástli stále ceny zeleniny a cukru s cukrovinkami. Naopak lacnejšie ako pred rokom boli mlieko, syry a vajcia, ktoré zlacneli o 3,2 percenta a oleje a tuky, ktoré si pripísali pokles o 4,5 percenta.

„Ceny v odbore bývanie a energie klesali, v januári ich rast dosiahol priemernú úroveň 0,5 %, čo je najnižšia hodnota od mája 2021,“ uviedla J. Morháčová. Spomaľovanie celkového rastu podľa nej ovplyvnili predovšetkým nižšie ceny váhovo silných zložiek bývania – energií o 1,2 % a imputovaného nájomného o 0,5 %. Naopak rástli ceny vodného a stočného, odvozu odpadu ako aj ceny za údržbu a opravy obydlia.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: