Ľudia, ktorí investovali do podielových fondov, mali od januára získať podobnú výhodu ako tí, ktorí investujú do ETF. Zisky z investovania mali byť oslobodené od platenia daní z príjmu za predpokladu, že investor mal peniaze v podielovom fonde aspoň tri roky. Túto zmenu schválil začiatkom leta predchádzajúci parlament a účinnosť mala nadobudnúť v januári budúceho roku. Terajšia vláda sa v rámci konsolidácie verejných financií rozhodla toto zvýhodnenie pre investorov zrušiť ešte predtým, než ho budú môcť využiť.


Oslobodenie od daní pritom mohlo byť vzpruhou pre podielové fondy. Tie v posledných rokoch súperia s ETF o investorov a práve vďaka daňovej výhode ETF často tento súboj prehrávajú. Zisky z investovania z ETF sú totiž oslobodené od dane z príjmov už po jednom roku. Nová výhoda pre podielové fondy mala túto nespravodlivosť napraviť.

Ľudia, ktorí svoje peniaze investujú do podielových fondov, tak musia aj naďalej počítať s tým, že z ich zisku si štát odkrojí 19 percent. To znamená, že aj v prípade, ak by podielový fond a ETF dosiahli rovnaké zhodnotenie, tak investor v podielovom fonde zarobí menej, keďže svoj zisk musí zdaniť.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: