Chcete vedieť, na koľko dní dovolenky máte podľa slovenskej legislatívy nárok? Vypočítajte si to na kalkulačke portálu Finsider na výpočet dovolenky. Pre správny výpočet je nutné do zadania kalkulačky uviesť vek a počet pracovných dní v týždni.


Zamestnanci, ktorí sa starajú o dieťa by to mali v kalkulačke takisto vyznačiť a rovnako tí, ktorí pracujú v školstve. Ak niekto začal pracovať až počas tohto roku alebo plánuje počas roku prestať pracovať, mal by do kalkulačky uviesť konkrétny dátum. Ostatní nemusia tieto dátumy vypĺňať. Kalkulačka na výpočet dovolenky vo výsledku ukáže, na koľko dní voľna má zamestnanec nárok.

Koľko dovolenky môže získať zamestnanec:

  • 4 týždne – základná výmera dovolenky pre zamestnanca je najmenej štyri týždne.
  • 5 týždňov – zamestnanci, ktorí dosiahli vek 33 rokov alebo sa trvale starajú o dieťa.
  • 8 týždňov – pedagogickí, vedeckí, výskumní alebo odborní zamestnanci.
  • Pracovníkovi s nerovnomerne rozvrhnutým pracovným časom na jednotlivé týždne alebo na obdobie celého roka patrí toľko dní dovolenky, koľko ich na jeho dovolenku pripadá v celoročnom priemere.
  • Pracovníkovi s pružným pracovným časom má nárok na toľko dovolenky, aký je čas zodpovedajúci priemernej dĺžke pracovného času na jeden deň. Zamestnanec sa berie akoby pracoval päť dní v týždni.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: