Prenajaté lietadlá, ktoré si môžu ruské aerolinky vďaka novému zákonu privlastniť zrejme preplatia poisťovne. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie lízingovej spoločnosti Air Lease Corp. Firma tvrdí, že v prípade svojich Ruskom zabavených lietadiel si môže uplatniť nárok na poistné plnenie.


Dôvodom je práve nový ruský zákon, ktorý bol zavedený po uzavretí vzdušného priestoru Európskej únie (EÚ) pre ruské letecké spoločnosti. „(Zákon) pomáha v otázke poistenia, pretože demonštruje úmysel konfiškovať, čo je, myslím si, zásadný aspekt nášho poistenia proti vojnovému riziku,“ povedal predseda Air Lease Corp Steven Udvar-Házy.

Globálne lízingové spoločnosti sa snažia získať späť viac ako 400 lietadiel v hodnote takmer desať miliárd dolárov od ruských leteckých spoločností, ktoré väčšinou nereagovali na požiadavky na ich vrátenie.

Zákaz vstupu do vzdušného priestoru pre ruské stroje zo strany EÚ bol jednou z reakcií západných krajín na ruskú vojenskú inváziu na územie Ukrajiny.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: