Tržby v maloobchode aj počas júna tohto roka nedosiahli minuloročné hodnoty. Ich medziročný pokles aktuálne dosiahol 5,1 percenta a bol miernejší ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Výsledok tržieb obchodníkov podľa štatistikov najviac ovplyvnil pokles o šesť percent v hypermarketoch a supermarketoch či pokles o 14 percent v predajniach s tovarom pre domácnosť, kam patria hobymarkety, predajne nábytku či spotrebnej elektroniky.

Dvojciferné zníženie zaznamenali aj tržby v špecializovaných predajniach s potravinami, nápojmi a tabakom a aj predaj v stánkoch a na trhoch. Predajne pohonných hmôt naďalej vykazovali vyšší rast tržieb, aktuálne v júni o viac ako tretinu, tento výsledok bol vale významne ovplyvnený zvýšením počtu spravodajských jednotiek od začiatku tohto roka.

Tržby medziročne vzrástli ešte v špecializovaných predajniach s výpočtovou technikou o 15,2 percenta a miernejšie o 4,5 percenta aj v kníhkupectvách, hračkárstvach či predajniach športových potrieb.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: