Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie rozposlalo včera svojim zamestnancom poučenie o bezpečnostných zásadách v oblasti kybernetickej a informačnej bezpečnosti. Stalo sa tak len deň potom, ako viaceré médiá informovali o tom, že ministerka investícií Veronika Remišová zverejnila na Facebooku záber svojho počítača, na ktorom bolo na papieriku napísané heslo. Portál Finsider má email, ktorý následne dostali zamestnanci jej ministerstva, k dispozícii.


Poučenie pre zamestnancov vytvorila Sekcia kybernetickej bezpečnosti ministerstva investícií. „Materiál si prosím bezodkladne preštudujte, zodpovedne dodržiavajte a riaďte sa podľa spomínaných bezpečnostných zásad,“ píše sa v správe.

V samotnom opatrení sa uvádza, že „akékoľvek sofistikované technické zabezpečenie môže zlyhať na jedinej chybe alebo nepozornosti užívateľa. Nezodpovedným správaním nemusíme ohroziť len samých seba, ale celé ministerstvo a ostatných kolegov.“

Medzi konkrétnymi odporúčaniami je napríklad uvedené, že zamestnanci nemajú zverejňovať a zdieľať prihlasovacie údaje iným osobám a to ani kolegom. Zároveň nemajú zapisovať „heslá na papieriky uložené na dostupných miestach, ani do voľných textových súborov v počítači.“

Zamestnanci majú podľa tohto poučenia aj dodržiavať pravidlá „čistého stola“. To znamená, že na pracovnom stole a v jeho okolí nemajú nechávať voľne položené interné informácie, post-it papieriky s prístupovými heslami či dokumenty s osobnými údajmi. V poučení je aj množstvo ďalších požiadaviek na zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: