Zdá sa nepravdepodobné, že arabské krajiny v Perzskom zálive vykompenzujú čiastočné stiahnutie sa ruskej ropy z medzinárodných trhov, v čo dúfala Európa. Upozornila na to spoločnosť Coface, ktorá sa odvoláva na vlastnú analýzu.


„V súčasnej situácii, kedy sa najmä Európa snaží odpútať od ruských energetických zdrojov, je stále nepravdepodobné, že by ich dokázali vykryť krajiny Perzského zálivu. Dôvodom sú ich dlhodobé kontrakty s inými regiónmi,“ vysvetľuje dôvod na základe analýzy generálny riaditeľ Coface pre Slovenskú republiku a Česko Ján Čarný.

Podiel Saudskej Arábie na dovoze ropy do Európskej únie (EÚ) je takmer 7,5 percenta, kým podiel Spojených arabských emirátov je menej ako jedno percento. Tieto krajiny nateraz zabezpečujú dlhodobé zmluvy so svojimi ázijskými zákazníkmi prostredníctvom dlhodobých vzťahov.

Napríklad 90 percent katarského exportu je viazaných na dlhodobé zmluvy s ázijskými zákazníkmi. Za istý mierne pozitívny signál možno podľa Coface označiť, že sa Katar a Nemecko v marci dohodli na dlhodobom energetickom partnerstve s cieľom pokročiť v diskusiách o dlhodobých dodávkach LNG.

Európska únia napríklad v súčasnosti dováža päť percent svojho zemného plynu z Kataru v porovnaní so 41 percent z Ruska a 16 percent z Nórska.

Produkcia ropy predstavuje približne 30 percent hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených arabských emirátov, 40 percent HDP Kataru a Saudskej Arábie, 20 percent HDP v Bahrajne a 45 percent HDP v Kuvajte a Ománe.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: