Európski zamestnávatelia podporujú sankcie, o ktorých v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu rozhodli orgány Európskej únie (EÚ). Upozorňujú, že ide o bezprecedentné porušenie medzinárodného práva a najzávažnejšiu bezpečnostnú krízu od druhej svetovej vojny v stávke ktorej sú mier, sloboda a ľudské životy. Zdôrazňujú, že je povinnosťou EÚ, vládnych predstaviteľov i tretieho sektora brániť medzinárodné právo a podporovať Ukrajinu a jej obyvateľov v maximálnej možnej miere.


Lídri európskeho biznisu sa na rokovaní Rady prezidentov BusinessEurope zhodli na spoločnom odkaze pred samitom hláv štátov, ktorý sa koná práve v týchto dňoch vo Versailles. Spojené štáty americké, EÚ a ďalší partneri podľa nich musia postupovať jednotne i v nasledujúcom období pri uplatňovaní sankcií, hľadaní riešení masívnych výpadkov dodávok tovaru, prijímaní podporných opatrení pre podniky a ich pracovníkov či pri pomoci občanom a spoločnostiam EÚ, ktoré sa nachádzajú v zasiahnutých oblastiach.

EÚ podľa európskeho zamestnávateľského sektora v uplynulých dňoch tiež potvrdila svoju globálnu silu a jasne ukázala, že stojí za európskymi hodnotami. Zamestnávatelia, združení v BusinessEurope zároveň upozorňujú, že je mimoriadne dôležité, aby EÚ a jednotlivé členské štáty spoločne pracovali na budovaní odolnejšieho európskeho hospodárstva.

„Musíme jednoznačne znížiť riziko závislosti a vystavenia sa nespoľahlivým dodávateľom, ale aj vybudovať koalície s podobne zmýšľajúcimi partnermi a diverzifikovať naše zdroje dodávok. Zabezpečenie konkurencieschopnosti našich spoločností v zahraničí a budovanie nových trhových príležitostí bude nevyhnutné na podporu nášho hospodárskeho oživenia,“ vysvetľuje prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: