V apríli medziročne vzrástla priemerná nominálna mzda vo všetkých desiatich sledovaných činnostiach. Najviac sa mzdy zvýšili v ubytovaní, kde vzrástli až o 29,7 percenta na 908 eur. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Vysoký rast platov dosiahli aj zamestnanci reštaurácií a pohostinstiev. Ich mzdy medziročne vzrástli o 13,1 percenta na 630 eur. Dvojciferný rast miezd bol zaznamenaný aj v stavebníctve (o 11,9 % na 896 eur), predaji a oprave motorových vozidiel (o 11,6 % na 1 229 eur) a v maloobchode (o 11,3 % na 944 eur).

Naopak najnižší rasť platov Štatistický úrad zaznamenal v informačných a komunikačných činnostiach, kde sa mzdy zvýšili o 4 % na 2 276 eur. Ide o odvetvie, v ktorom zamestnanci dlhodobo dostávajú najvyššie platy na Slovensku. „V priemysle, kde je zamestnaných najviac ľudí, mzdy oproti aprílu 2021 vzrástli o 7 %,“ povedala hovorkyňa Štatistického úradu Jana Morháčová.

Napriek vysokému rastu nominálnych platov sa po zohľadnení inflácie reálne mzdy zvýšili len v troch z desiatich sledovaných odvetví. Reálne mzdy vzrástli najviac v ubytovaní, a to až o 16 percent. „Uvedený rast je reakciou na pokračujúci rozbeh po takmer úplnom pandemickom zastavení služieb, a tiež skutočnosti, že dlhodobo v tomto sektore ekonomiky sú zárobky zo všetkých odvetví najnižšie,“ vraví J. Morháčová.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: