Pošta pred Vianocami je už tradičnou témou Slovenskej pošty, ktorá informuje aj o odborúčaných termínoch odoslania listov či pohľadníc. Posledný termín pre poslanie pohľadnice či listu druhej triedy v rámci Slovenska, aby bol doručený pred Vianocami, je pondelok 18. december, pre listy prvej triedy odporúča najneskorší termín utorok 19. decembra.


V prípade poslania balíkovej zásielky v rámci Slovenska pošta odporúča posledný termín utorok 19. december, aby bol balík doručený do Vianoc. Zákazník môže podať balík ako expres zásielku, ktorá príde adresátovi skôr ako balík poslaný štandardným spôsobom.

Posielanie zásielok do zahraničia trvá dlhšie, preto odporúčame poslať zásielku v predstihu. Ak chcú zákazníci posielať listy alebo balíky do zahraničia, odporúčame podať listové zásielky najneskôr v piatok 15. decembra a balíky najneskôr vo štvrtok 14. decembra pre krajiny Európskej únie. Zásielky do zámorských krajín a európskych krajín mimo EU odporúčame podať vo väčšom predstihu a to v zmysle Tarify časť VII – Prehľad lehôt pre včasnosť dopravy zásielok EMS, listov a balíkov medzinárodného styku, pričom pri zásielkach, ktoré obsahujú tovar treba počítať s dlhšou dobou colného prerokovania v krajine určenia ako obvykle.

V prípade, ak chcú zákazníci posielať zásielky zo zahraničia, odporúča sa posielať zásielky na Slovensko minimálne sedem až osem pracovných dní pred Štedrým dňom. Listové zásielky treba doručiť minimálne päť až šesť pracovných dní pred Štedrým dňom, podľa toho, či ide o dokumentáciu alebo tovar.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: