Zvyšovanie základnej úrokovej sadzby v Českej republike sa premietlo aj do rastu úrokových sadzieb z hypotekárnych úverov. Priemerný úrok, za ktorý tamojšie banky poskytujú hypotéky, je podľa údajov Fincentrum Hypoindex aktuálne na úrovni 6,24 percenta.


Základná úroková sadzba je pritom v Českej republike v súčasnosti na úrovni 7 %. Zvyšovaním sadzieb sa tamojšia centrálna banka snaží bojovať proti inflácii. So zvyšovaním úrokov začala Česká národná banka minulý rok v júni. Dovtedy bola základná úroková sadzba na úrovni 0,25 percenta. Pred zvyšovaním sadzieb sa priemerné úroky z hypoték pohybovali okolo dvoch percent.

Na Slovensku rastú úroky z hypoték takisto napriek tomu, že Európska centrálna banka (ECB) so zvyšovaním úrokov ešte nezačala. Najnovšie údaje sú za máj, kedy podľa Národnej banky Slovenska, kedy priemerný úrok z nových hypoték dosiahol 1,57 percenta. ECB by mala prvýkrát zvýšiť úroky v júli. Podľa analytikov je toto plánované zvýšenie už započítané v súčasných cenách hypoték.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: