Záujem o stavebné sporenie sa v tomto roku výrazne zvýšil. Prvá stavebná sporiteľňa (PSS), ktorá ako jediná v súčasnosti uzatvára nové zmluvy o stavebnom sporení, oznámila, že v prvom polroku s ňou klienti podpísali približne o pätinu viac nových zmlúv ako v rovnakom období minulého roku.


Celkovo v prvých šiestich mesiacoch klienti uzatvorili v PSS 26 450 nových zmlúv stavebného sporenia. Predstavuje to medziročný nárast o 21 percent. Objem cieľovej sumy nových zmlúv dosiahol 679 miliónov eur, čo je o 16,5 percenta viac ako vlani.

„Stavebné sporenie poskytuje stabilitu v neistých časoch. Prudký rast úrokov na hypotékach v posledných mesiacoch prinútil mnohých ľudí zamyslieť sa nad ich dlhodobými plánmi. Bývanie si plánujú na mnohé roky dopredu a nestoja o nečakané prekvapenia v podobe rastúcich splátok. Mnohí nachádzajú ideálne riešenie v stavebnom sporení, ktoré im dokáže garantovať úrokovú sadzbu od uzatvorenia zmluvy až po úplné splatenie stavebného úveru,“ vraví vedúci odboru komunikácie PSS Jozef Plško.

Medziročne narástol aj objem poskytnutých úverov. V prvom polroku PSS poskytla úvery v celkovej výške 222 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o 17 percent. PSS v tomto roku začala poskytovať hypotéky, ktoré doplnili doterajšie portfólio úverov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: