Ministerstvo dopravy spustilo schémy pomoci pre segment BUS, teda pre prevádzkovateľov medzinárodnej pravidelnej autobusovej dopravy a prevádzkovateľov príležitostnej dopravy. Informoval o tom Ivan Rudolf z odboru komunikácie rezortu dopravy. K dispozícii sú im schéma „de minimis“ a „veľká“ schéma.


Maximálna výška príspevku pri schéme „de minimis“ je súhrnne do 200-tisíc eur a oprávnené obdobie je od 1. septembra do 31. decembra 2021. Prevádzkovatelia medzinárodnej pravidelnej autobusovej dopravy aj prevádzkovatelia príležitostnej dopravy majú nárok na pomoc, ak im tržby v porovnaní s referenčným obdobím klesli o viac ako 30 percent. O príspevok sa dá požiadať do 31. marca 2022.

„Veľká schéma pomoci je novinkou, ktorá je určená najmä pre tých podnikateľov, ktorí doteraz nemohli čerpať pomoc. Hlavne teda pre veľké firmy nespĺňajúce podmienky zákona o podpore malých a stredných podnikov. Maximálna výška pomoci je 1 milión eur,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina).

Základným kritériom pri „veľkej“ schéme“ je takisto pokles tržieb o viac ako 30 percent, avšak tento pokles tržieb musí byť potvrdený audítorom. Žiadosť budú musieť podnikatelia zadať na portáli slovensko.sk a výkazy tržieb predložiť elektronicky ministerstvu. Oprávnené obdobie je pri tejto schéme od začiatku koronakrízy (1. apríl 2020). Žiadosti sa môžu podávať do 15. apríla tohto roka.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: