Riziko nesplácania úverov na bývanie zostáva podľa bánk naďalej nízke. Informovala o tom Slovenská banková asociácia (SBA). Banky tak reagovali na legislatívny návrh, ktorý by vytvoril nástroj na zníženie úrokov hypotekárnych úverov. Ide o takzvanú bonifikáciu. Podľa asociácie sa riziká, spojené s rastúcimi úrokmi, stávajú predmetom predvolebnej kampane.


„SBA, ako zástupca záujmov bánk pôsobiacich na Slovensku, si v rámci spolupráce na vytváraní podmienok podnikania v bankovníctve zakladá na odborných názoroch, korektných vzťahoch, vecných konzultáciách a efektívnom dialógu s trhovým regulátorom a tvorcami zákonov. Rovnako bude postupovať aj v prípade medializovaného návrhu,“ uviedla hovorkyňa asociácie Daniela Gilányi.

Na základe dostupných údajov Národnej banky Slovenska (NBS) úrokové sadzby úverov na bývanie od začiatku vlaňajška rastú pod vplyvom vývoja na finančných trhoch, čo v nasledujúcich rokoch ovplyvní aj výšku splátok refixovaných hypoték. Slovenské domácnosti sú ale vďaka prijatým pravidlám NBS voči riziku nesplácania dlhov odolnejšie.

Podľa centrálnej banky budú niektoré domácnosti v budúcnosti čeliť ťažkostiam so splácaním úverov. Ide o približne šesť percent hypoték. Hlavným faktorom rizika možného nesplácania je pokračujúca inflácia, pričom negatívny vplyv zvyšovania splátok pri refixácii úrokovej sadzby je v porovnaní s vplyvom inflácie nižší.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: