Od roku 2023 by mali dôchodcovia, ktorí majú pracujúce deti, dostávať k svojej penzii aj takzvaný rodičovský dôchodok. Aj keď sa má vyplácať mesačne, v prvom roku to bude inak.


Dôchodcovia dostanú rodičovský dôchodok v roku 2023 naraz za celý rok. Nebude to hneď na začiatku roku. Deti majú čas do 28. februára čas na to, aby doručili Sociálnej poisťovni vyhlásenie, že si neželajú, aby ich rodič nedostával z ich odvodov rodičovský dôchodok. Toto vyhlásenie je možné doručiť aj elektronicky.

V prípade, že dieťa takéto vyhlásenie do konca februára nedoručí, Sociálna poisťovňa rozhodne o vzniku nároku na rodičovský dôchodok. Na toto rozhodnutie má čas do konca septembra 2023. Sumu rodičovského dôchodku následne vyplatí jednorazovo za celý rok 2023.

Rodičovský dôchodok dosiahne maximálne 21,80 eura mesačne

V nasledujúcich rokoch by sa už mal rodičovský dôchodok vyplácať mesačne. Penzisti by ho tak mali dostávať spolu so svojim riadnym dôchodkom či už prevodom na účet alebo poštou.

Výška rodičovského dôchodku sa odvíja od príjmu ich detí. Dôchodca môže od každého svojho dieťaťa získať 1,5 percenta z hrubej mzdy respektíve z vymeriavacieho základu, z ktorého si platí odvody. Maximálne pritom môže v roku 2023 dostať od jedného dieťaťa 21,80 eura mesačne, čo predstavuje 261,60 eura ročne.

V nasledujúcich rokoch sa bude táto maximálna suma postupne zvyšovať rovnako ako bude rásť priemerná mzda na Slovensku. Suma rodičovského dôchodku sa totiž počíta najviac z 1,2-násobku priemernej mzdy spred dvoch rokov.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: