Koncom minulého roku prvýkrát od roku 2019 sa začali ceny nehnuteľností hýbať smerom nadol. Mnohí ľudia zacítili príležitosť a čakajú, či ceny ešte viac klesnú.


Analytik Finančného kompasu Matej Dobiš tvrdí, že poklec cien nie je plošný a netýka sa všetkých nehnuteľností. „Reálny pokles nehnuteľností je vyčísliteľný len ťažko, keďže z trhu zmizli vplyvom vyšších úrokov ponuky, ktoré sa predávajúci rozhodli podržať. Z ponúk, ktoré sú online, však vidíme zatiaľ minimálne poklesy na úrovni od 2 do 4 % v prípade novostavieb a 6 % v prípade starších nehnuteľností. Ceny nehnuteľností sa často zvyknú označovať ako nadhodnotené, aktuálne obdobie však môžeme vnímať ako test ich reálnej hodnoty,“ vraví.

Generálny riaditeľ spoločnosti Partners Investments Maroš Ovčarik tvrdí, že s kúpu nehnuteľnosti sa v súčasnosti oplatí počkať na ešte väčší pokles cien. „Makroukazovatele naznačujú spomalenie ekonomického rastu. Posledný kvartál minulého roku už ceny nehnuteľností začali klesať a úrokové sadzby na hypotékach sa strojnásobili oproti svojim historickým minimám zo začiatku roku 2022. To všetko hrá v prospech ďalšieho poklesu cien nehnuteľností,“ vysvetľuje M. Ovčarik.

Predpovedať presne vývoj cien nehnuteľností nie je možné. Rovnako je tomu aj pri akciách. „Pokiaľ človek plánuje nehnuteľnosť vlastniť roky, dobrou správou je, že ceny nehnuteľností v dlhých horizontoch rastú. A pokiaľ nehnuteľnosť kupuje na bývanie a nie na špekuláciu, ani prípadný dočasný pokles jej hodnoty by ho nemal výraznejšie vyrušiť,“ dodal M. Ovčarik.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: